Hurma neden mucizevi meyvedir?
(diğer meyvelerden ayırt eden özellikleri vb.)
Tıbbi Nebevi’nin en önemli besini olan hurmayla ilgili son yıllarda çok sayıda araştırmalar yapılmakta, her seferinde farklı
faydaları ortaya çıkarılmaktadır.
Hurma, besin içeriği en zengin meyvelerdendir.
İçerisinde anne karnından başlayıp, hayatın tüm dönemlerinde (çocukluk, hamilelik, yaşlılık, …) ihtiyacımız olan besin
gruplarının hemen hemen tamamı mevcuttur. Birçok vitamin ve mineral (demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, A
vitamini, B vitaminleri, C vitamini içermesinin yanı sıra, karbonhidrat, protein ve yağ kaynağı olan hurma meyvesi, aynı
zamanda yüksek lif içeriğine sahiptir.
Hurmanın faydaları nelerdir?
Sağlıklı beslenme ve zayıflamada esas olan besin çeşitliliğidir. Her besin grubundan uygun miktarlarda tüketmek sağlıklı
yaşam için gereklidir. Hurma içerdiği besin çeşitliliği, antioksidan (kansere karşı koruyucu ögeler) ve lif ile günlük
beslenmemizi tek başına çeşitlendiren ender yiyeceklerden birisidir.
Günümüzde hızla artan kanser vakaları, hücre içi oksidatif stresin artması sonucudur. Oksidatif stresin azalması için,
vücuda giren antioksidanların artması gerekir. Hurma içerisindeki karotenoidler ve antosiyonin gibi fenolik bileşikler ile
kansere karşı koruyucudur.
Yapılan bir araştırmaya göre 100 gram meyvede bulunan antioksidan özellikteki kateşin miktarları kıyaslanmıştır. Taze
hurmada, taze kayısıya göre 9,5 kat, yaban mersinine göre yaklaşık 4 kat, incire göre 5 kat fazla kateşin saptanmıştır. Kuru
hurmadaki kateşin miktarı ise kuru kayısıya göre yaklaşık 5 kat, kuru yaban mersinine göre 2 kat, kuru incire göre 6 kat
fazladır. (1)
Şeker hastaları hurma yiyebilir mi?
Karbonhidratlı besinlerde, Son 30 yıldır glisemik indeks (kan şekerini yükseltme hızı) kavramı önem kazanmıştır. Hurma
karbonhidrattan zengin bir besin olmasına rağmen, glisemik indeks değeri 39’dur. (55’in altı düşük kabul edilmektedir.) Bu
nedenle şeker hastaları rahatlıkla günde 56
adet hurma tüketebilirler.
Hurmanın yanı sıra bir miktar cevizle veya sütle birlikte tüketimi kan şekerinin daha kontrollü olmasını sağlayacaktır.
Hurmanın iyi geldiği hastalıklar nelerdir? (kabızlık vs)
Hurma antioksidan özelliğinden ve posalı yapısından dolayı başta kolon (kalınbağırsak) olmak üzere tüm kanser türlerine
karşı koruyucudur.
Bağırsak tembelliği olan kişiler sabahları kahvaltıdan 1520
dakika önce 2 bardak ılık suyla birlikte 34
hurma tüketirlerse
bağırsak hareketleri düzene girer.
Özellikle genç kızlarda görülen demir eksikliği, dolayısıyla yorgunluk ve halsizliğe karşı, demir depolarının dolmasına
yardımcı olur.
Potasyum içermesinden dolayı, damar tıkanıklarına engel olarak kalp sağlığını korur.
Günde kaç hurma tüketmeliyiz?
Kişilerin kan şekeri ile ilgili her hangi bir rahatsızlığı yoksa günde 1215
adet hurma yiyebilirler. Vücuda fazla alınan
früktozun (meyve şekeri) karaciğerde yağlanmaya neden olacağını yapılan araştırmalar göstermektedir.
Hurmanın besin değerleri (kalorisi) nedir?
100 gram yaş hurma 127 kalori içerirken, 100 gram kuru hurma 277 kalori içermektedir. Ora boy 1 adet yaş hurma 23
kalori, kuru hurma ise 42 kaloridir.
Hurma diyeti nasıl yapılır?
Zayıflama diyetlerinde her besin grubundan uygun miktarlarda tüketilecek şekilde beslenme programları hazırlanır.
Böylelikle vücudun ihtiyacı olan enerji, karbonhidrat, yağ, posa, vitamin ve minerallerin karşılanması esastır. Hurma, besin
çeşitliliğinden dolayı diyetlerde bulundurulması gereken bir meyvedir. Hurma, tok tutucu özelliği, posalı yapısı, tatlı
ihtiyacını karşılaması nedeniyle ara öğün olarak diyetlerde bulunmalıdır.
1 bardak süt, 4 hurma, 15 iç bademden oluşan bir kahvaltı oldukça idealdir.
(Biz diyetisyenler tek tip besinlerin bulunduğu diyetleri önermemekteyiz, bu nedenle “hurma diyeti” şeklinde değil de
“diyetlerde hurma” şeklinde belirtmeyi uygun buluyorum.)
Hurma İçeren Örnek Beslenme Programı
Kahvaltıdan 15 dakika önce: 2 bardak su + 2 hurma
Kahvaltı; 2 dilim tam buğday ekmeği, 1 haşlanmış yu murta, 2 dilim peynir çeşitleri, yeşillik, 46
zeytin
Öğle: 1 hurma + 1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği + 1 kase yoğurt + 1 dilim esmer ekmek
Ara öğün: 1 bardak süt içerisine 3 adet hurma ve 10 adet iç badem blenderda çekilir.
Akşam: 1 hurma + 1 porsiyon kırmızı et / tavuk et / balık eti + Zeytinyağlı bol salata
Yemekten 2 saat sonra: 2 hurma + Bitki çayı
Oruç neden hurma ile açılmalı?
Öncelikle Peygamber Efendimiz’in (SAV) sünneti olduğu ve bizlere de tavsiye ettiği için orucumuzu çoğunlukla hurmayla
açarız. Uzun süreli açlıktan sonra kan şekerini toparlamak, iftarda fazla yemeyi önlemek ve enerjimizi artırmak için orucu
hurmayla açmak uygundur.
Ramazan ayında iftardan sonra da ağır, hamurlu, şerbetli tatlılar yerine hurma tüketmek Ramazan’da kilo alınmasını
engeller.
Ayrıca, Ramazan ayında bağırsak tembelliği yaşamamak için sahurda ve iftarda hurma tüketimi uygundur.
Hurma poleni nelere faydalıdır ve nasıl kullanılır?
(Hurma poleni çoğunlukla kısırlık için kullanılmakta, ancak mesleğimden farklı olduğu için yazmayı uygun bulmuyorum.)
Hurma pekmezinin faydaları nelerdir?
Hurma pekmezi, hurmanın içerdiği tüm faydaları içeren bir şifa deposudur. Okula giden çocuklar, hamile bayanlar, emziren
anneler, diyetlerde tatlı ihtiyacı duyanlar için ideal bir besindir.
Hurma çekirdeğinin kullanım alanları nelerdir?
Son zamanlarda yaşlanmayı yavaşlatıcı bakım ürünlerinde (antiaging) bitkisel kaynaklı hormonlara (fitohormonlar) daha
çok önem verilmektedir. Hurma çekirdeği de fitohormonlar açısından zengindir. Bu nedenle hurmanın hormonal etkilerinden
güzellik sektöründe de yararlanılmaktadır. Bir araştırmada 4658
yaş arası bayanlara göz etrafındaki kırışıklıklar için hurma
çekirdeği kremi önerilmiştir. Beş haftalık bir deneme süresi sonunda kırışıklık yüzeyinde %27,6, kırışıklıkların derinliklerinde
ise %3,52 oranında bir azalma saptanmıştır. Bayanların %60’ında gözle görülür iyileşmeler sağlanmıştır (3).
Hurma çekirdeği, toz halinde balla birlikte yutularak tüketilebilinir.
Kaynaklar
1Aktürk
Z ve ark., Besin Değeri ve Sağlık Açısından Hurma,
Konuralp Tıp Dergisi 2012;4(3):6268
2Dr
Aslan Mayda, Tıbbi Nebevi ve Koruyucu Hekimlik, Işık Yayınları, 2015
3Bauza
E, Dal FC, Berghi A, Oberto G, Peyronel D, Domloge N. Date palm kernel extract exhibits antiaging properties and significantly reduces skin wrinkles.
Int J Tissue React 2002;24(4):1316.
0 Yorum
Bu bloga henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz ?
Yorum Yazın